SUA și autoritățile din Coreea de Sud analizează noile arme dezvăluite de Coreea de Nord – Cronica Externă

Europa

1. Marea Britanie a devenit vineri a opta țară europeană care își recheamă ambasadorii din Belarus, în solidaritate cu Polonia și Lituania, după ce Minsk a ordonat ca cele două țări să își reducă personalul diplomatic. Secretarul britanic pentru afaceri externe, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie ”condamnă decizia Belarus de a expulza diplomații polonezi și lituanieni”, decizia fiind ”complet nejustificată”. (Euronews)

SUA

2. SUA și autoritățile din Coreea de Sud analizează noile arme dezvăluite de Coreea de Nord, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Arma, prezentată în timpul paradei militare de sâmbătă, se crede că este una dintre cele mai mari rachete mobile, însă este neclar dacă ar fi reală sau o machetă. (Link)

Orientul Mijlociu

3. Un recipient cu gaz a explodat în interiorul unei clădiri din Beirut, ucigând patru oameni și rănind câțiva alții. Incidentul vine la două luni după explozia masivă din capitala libaneză, care a ucis aproape două sute de oameni și a rănit mii de alte persoane. (AlJazeera)

Asia

4. Un parlament divizat a votat un politician opozant, anterior deținut, ca premier al Kirghistanului, după anularea alegerilor parlamentare de săptămâna trecută. Unii membri ai parlamentului și activiști politici au pus sub semnul întrebării legitimitatea numirii lui Sadyr Japarov ca prim ministru. (Link)

5. În alegeri preponderent simbolice, președintele autoritar al Tajikistanului, Emomali Rahmon a câștigat al cincilea mandat, cu peste 90% din voturi, conform rezultatelor preliminare. Niciuna dintre cele patru alegeri anterioare, pe care le-a câștigat din 1992, nu a fost considerată liberă sau corectă, de către observatorii vestici ai alegerilor. (Link)

Africa

6. Aproximativ douăzeci de mii de suporteri s-au adunat în Abidjan duminică pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Coastei de Fildeș, Alassane Ouattara, de a mai candida pentru un al treilea mandat în alegerile din data de 31 octombrie. Opoziția pretinde că decizia este neconstituțională, dar Ouattara argumentează că modificare constituțională din 2016 i-a schimbat limita mandatului. (AlJazeera)

America Latină

7. Decesele cauzate de COVID-19 în Brazilia au depășit 150.000 de morți, al doilea număr global după Statele Unite. (AP)

Australia

8. Peste o sută de mii de oameni din Australia au semnat o petiție inițiată de fostul premier Kevin Rudd, prin care se cere o investigație asupra monopolului abuziv și influențarea mediei australiene de către Rupert Murdoch. Compania sa News Corp Australia controlează aproape 70 de procente din circulația presei scrise din țară. (BBC)

Global

9. Un grup al economiilor avansate a elaborat principiile pentru schimbarea sistemului global de taxare a corporațiilor, care ar putea genera o sumă adițională de $100 miliarde în venituri, din taxe, la nivel global. Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) vrea să oblige companiile multinaționale să plătească taxe în locurile unde operează, dar nu au o prezență fizică, și să le împiedice mutarea în paradisuri fiscale. (FT)

Bonus: Facebook blochează postările care distorsionează sau neagă Holocaustul. (TimesofIsrael)

10. Un nou raport estimează că 29 milioane de femei și fete sunt victime ale sclaviei moderne, exploatate prin practici care includ munca forțată, căsătorii forțate, dependența prin datorii și sclavia domestică. Cifrele arată că una din 130 de femei și fete de pe glob trăiesc în sclavia modernă, mai mult decât populația Australiei, conform co-fondatoarei organizației Walk Free, Grace Forrest. ”Realitatea este că astăzi sunt mai mulți oameni care trăiesc în sclavie decât în oricare alt timp din istoria omenirii”, a spus aceasta într-o conferință de presă a ONU. Walk Free definește sclavia modernă ca fiind ”luarea sistematică a libertății unei persoane, în care o persoană este exploatată de către alta pentru câștig personal sau financiar”. (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea